Projektmódszer lépésről lépésre — Ajánlások nem csak a Digitális Témahétre

2020. május 16.

A digitális eszközökkel támogatott pedagógiai projekt egyes jellemzőit mutatja be a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ Digitális Témahét 2020 programjának keretében készült támogató videósorozat interaktív „térképe”. Az előadásokban javasolt projektpedagógiai módszerek és digitális eszközök a digitális munkarend során is könnyedén alkalmazhatóak.

Az előadások felépítése során arra tettünk kísérletet, hogy az egyes projektpedagógiai elveket – az alapkérdéstől a tanulási folyamat eredményének publikálásáig – úgy mutassuk be, hogy a javasolt módszerek és ajánlott digitális eszközök a mindennapi pedagógiai gyakorlatban, illetve most, a digitális munkarend során is könnyedén alkalmazhatóak legyen.

  • Hogyan motiváljuk tanulóinkat a távtanulás során?
  • Hogyan szervezzük meg a távtanulási folyamatokat a digitális munkarend idején?
  • Miért fontos, hogy eszközként és ne célként tekintsünk a digitális eszközökre a tanulás-tanítás során?

Videóelőadás: egy-egy átfogó, rövid előadás konkrét módszertani ötletekkel.

 

Webinárium: az előadásokban javasolt alkalmazások használatának elsajátítását támogató webinárium(ok).

 

Ezekre és még sok más érdekes pedagógiai kérdésre találhatunk választ a most egy helyen összegyűjtött videóelőadásokban. A 10+1-es szerkezetben közzétett sorozat első tíz előadása a projektmódszer egyes elemeihez, a távtanulás szervezéséhez kapcsolódik, a +1 pedig a tudatos és alkotó digitáliseszköz-használat pedagógiai kérdéseire ad választ.

A támogató videókban olyan digitális pedagógiai módszereket ismerhetünk meg, amelyek a Digitális Témahét programjának keretében minősített, díjazott projektek voltak, illetve a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ pedagóguspályázatán nyertes módszertani leírások lettek.

A projektpedagógiai körkép első három, már elérhető videója segítségével az alapkérdés, együttműködés és a mulitidiszciplinaritás témakörében tudnak az érdeklődök elmélyedni. Az új videókkal napról napra bővítjük kínálatunkat, melyről friss hírekben tájékoztatjuk az érdeklődőket.

1. Tegyél fel egy jó alapkérdést! 2. Kapcsolj össze tantárgyakat a tanulási folyamat tervezésekor! Socrative webinárium 3. Alkoss tanulópárokat, csoportokat és támogasd őket! Virtuális tanulási környezet 4. Találjatok egy produktumot, amely kiváltja a témazáró dolgozatot! Projekteredmények 5. Szervezd meg a diákok önálló tudásépítését! Tudatos és biztonságos médiahasználat 6. Differenciálj, ebben a digitális eszközök nagy segítségedre lesznek! Tanuljuk együtt! - Digitális tanulási ösvények készítése - Symbaloo Learning Paths 7. Szervezd a tanulást kontaktórák és otthoni munkák alapján! 8. Kezd a kontaktórát interaktívan! Webinárium Interaktív online kontaktórák lehetőségei 9. Segítsd a diákokat formatív értékeléssel! Digitális eszközökkel támogatott fejlesztő értékelés Online projektbemutató digitális eszközei 10. Tedd publikussá a tanulók eredményeit! A technológia nem cél, hanem eszköz! A technológia nem cél, hanem eszköz!